boy london?

inlägg från bloggen http://linnmauritzon.blogspot.se/2013/03/lat-oss-tala-om-boy-london.html
 
 
På senaste tid har jag sett fler och fler personer, främst tjejer i tonåren, på stan med Boy London-tröjor. Ni vet de där tröjorna med nazistpartiets symbol, Die Parteiadler? Eller det kanske ni inte visste? Die Parteiadler är alltså en örn med huvudet åt höger som håller en krans i sina klor med en swastika i. En annan vanlig och liknande nazistsymbol är Reichsadler som också är en örn fast då huvudet är vänt åt vänster och de är ej att förväxla med varandra.
Såhär ser alltså bilden i fråga ut.
 
Men tillbaka till klädmärket Boy London. Boy London är ett underground punkmärke som skapades 1977 och som länge associerats med nazistsymboler, enligt huffington post ska ett av deras första klädesplagg varit en tröja med Adolf Hitlers ansikte på och sedan dess har de producerat en mängd plagg med nazistsymboler som exempelvis swastikan på. 2008 lanserades märket om och nu verkar de här nazistsymbolerna vara här för att stanna, tyvärr. Dessutom har det på något, för mig, helt obegripligt sätt lyckats bli trendigt att bära kläderna och det är därför den här informationen är viktig.
Första gången jag såg en Boy London-tröja för en månad sen fick jag hjärtat i halsgropen, symbolerna är så slående lika att jag skulle vilja kalla dem identiska.
Här över ser ni alltså överst nazistpartiets symbol Parteiadler och under ser ni Boy Londons logga. Slående likhet eller hur?
 
Nu när ni har sett detta antar jag att ingen av er kan neka till att klädmärket gjort ett medvetet val när de valt sin logga och de verkar ju vara ett statement som de är bekväma med att förmedla. Vad är det då som stör mig, äcklar mig och gör mig så förbannad (förutom de mest uppenbara skälet att folk går runt med nazistpariets logga på sina kläder)? Jo det är att målgruppen och deras konsumenter som har de här kläderna inte verkar ha någon som helst aning om vad de har på sig och om det starka budskap som deras kläder förmedlar.
När jag först fick se en tröja var det första jag gjorde att googla klädmärket och jag häpnade över den totala brist på reaktion de här kläderna får. Är det ingen som vet var symbolen kommer ifrån och vad den betyder? Är det ingen som bryr sig?  Har alla redan hunnit glömma vad som hände för 70 år sedan? 
Något av det mest bisarra i frågan tycker jag är att det ju fortfarande finns överlevare från andra världskriget kvar i livet och ändå reflekterar ingen över användandet av symbolen?
När jag satt där och googlade klädmärket i hopp om att hitta en enda kritisk artikel som lyfte frågan var allt jag hittade bilder på unga bloggare och kändisar som bar märket eller skrev om hur gärna de ville ha kläderna, ingen verkade vara medveten om symbolen och vad den står för. 
 
Kändisar som burit klädmärket är exempelvis Rihanna och Jessie J.
 
 
Och bloggerskor som har synts i och tipsat om kläderna är till exempel Kenza, Victoria Törnegren och Caty. Det är alltså stora kändisar som tillsammans är förebilder för miljoner människor och de väljer alltså att bära de här kläderna och nazistiska symbolerna.
Och jag kan inte hjälpa att undrar; var är de här människornas managers, föräldrar, lärare och vänner? Var är personerna som ska upplysa de här okunniga människorna om vad de faktiskt har på sig och om reaktionen de väcker hos många människor? Var är mediastormen och var är de här människornas samhällsanalys, samvete och var har deras grundläggande kunskap om andra världskriget tagit vägen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0